20. března 2017Categories: Turistické cíle do 20 km

Říčany

Staré městečko, založené původně na solné stezce z Hallstadtu do Prahy. Výrazněji se však městečko projevuje až ve 13.-14. století, kdy zde stál hrad, jehož zřícenina stojí nad rybníkem pod náměstím. Najdeme zde zbarokizovaný kostel sv. Petra a Pavla, Mariánský sloup z roku 1699 a klasicizující radnice z roku 1864 se znakem Říčan s letopočtem 1575 na průčelí. Městské Mudruňkovo vlastivědné muzeum nabízí k prohlídce expozici vývoje Říčan a okolí. Na konci 19. století zde byla postavena železnice na Benešov, dnes jsou Říčany z velké části pražským satelitem s obrovskou rozlohou obytné, vilkové suburbie. [1]

V Říčanech najdeme i Turistické informační centrum a v těsné blízkosti Říčanského lesa Olivovu dětskou léčebnu. Celé město je pro Vyžlovku a blízké okolí rovněž tzv. „obcí s rozšířenou působností“ a zajišťuje prakticky veškerou občanskou vybavenost. Veškeré info včetně např. historie najdete na webu Říčan.

Říčansko

Oficiálně jde o MAS stejného názvu, jež sdružuje na 38 obcí, zejména z okresu Praha-Východ. Pro turistu nacházejícím se v okolí Vyžlovky, však jistě postačí vymezení na základě typické krajiny od města Říčany na východ. Charakterizují ji mohutné jehličnaté lesy, stinné rybníčky a žulová skaliska, tedy příroda nápadně podobná Černokosteleckým lesům. Jen je tu možná ještě o něco chladněji… Jde tedy takřka o ideální krajinu pro letní procházky či projížďky na kole. V zimě se pak často vyplatí připnout na nohy běžky a vyrazit „do stopy“.

ricany-hrad

Nesmírně půvabné je především údolí Rokytky, říčky, která začíná právě v okolních lesích poblíž Tehovce a končí v Praze Libni jako přítok Vltavy. V Praze-Nedvězí dokonce v okolí toku začíná Přírodní park Rokytka. U Říčan-Radošovic a u Vojkova však říčka (potok) teče místy strmým svahem s řadou žulových balvanů. Podobá se tak např. Šembeře u Doubravčic. Kousek od Rokytky najdeme i další oázu klidu – areál u rybníku Jureček , který slouží v létě jako přírodní koupaliště. Za zmínku stojí také druhý říčanský rybník – Marvánek. I v něm se můžete v létě osvěžit. Zkrátka, ať už vyrazíte z Říčan kamkoliv, rozhodně nebudete litovat!

Zdroje

[1] www.vyletnik.cz/mistopisny-rejstrik/stredni-cechy/okoli-prahy-vychod/240-ricany [cit. 2011] [2]

stezky.info

www.stezky.info/naucnestezky/ns-ricansko.htm [cit. 2011]

Vzdálenost z Vyžlovky: cca 10 km

Jak se sem dostat? Z Vyžlovky nejlépe na kole – přes Louňovice, Svojetice, Tehov (cyklotrasy 022 a 024) a příp. Světice (odtud po červené do lesa po Mikešově cestě). Pěšky do Svojetic, dále pak po zelené na rozcestí do Tehova. Zde se můžete rozhodnout a pokračovat buď po zelené k Olivovně, nebo po Mikešově cestě k Marvánku. Říčany jsou rovněž výborně dostupné veřejnou dopravou – vlakem či autobusem.

Turistická mapa okolí Vyžlovky

Odkaz místa na Mapy.cz zde

Zpět