20. března 2017Categories: Turistické cíle do 10 km

Největší rybník z kaskády na Jevanském potoce (rozloha 22,5 ha) leží v nadmořské výšce 403 metry z větší části obklopen lesy. Rybník je primárně určen k chovu ryb, a proto se v něm nesmí chemicky upravovat voda. Chov je pod správou ŠLP v Kostelci nad Černými lesy a povolenky se nevydávají – chytání ryb je zde přísně zakázáno! Pro rybáře je určen sousední rybník Ján u Jevan. Na hrázi se také každoročně na podzim pořádá velkolepý výlov s následnou možností prodeje čerstvých ryb.

Minolta DSC

Vyžlovský rybník je však určen i k rekreaci – zdejší přírodní koupaliště s travnatou pláží patří k nejvyhlášenějším v kraji! Kromě koupání a relaxace zde můžete provozovat různé sporty, např. plážový volejbal na novém hřišti. Součástí areálu je i dětský koutek s prolézačkami a skluzavkou. Samozřejmě nechybí ani restaurace, kde se můžete najíst a osvěžit.

V zimě zase Vyžlovský rybník při mrazivém počasí představuje obrovské venkovní kluzistě a ideální „plac“ na hokej. Co všechno se dá na „Vyžlováku“ provozovat najdete např. zde.

Vzdálenost od Vyžlovky: 500 m

Jak se sem dostat? Z návsi kolem kapličky a dále ulicí Na Bělidle směrem ke koupališti. Na hráz rybníka se dostanete po silnici na Jevany (cca 500 m od návsi do kopce) – naproti bývalému Gottlandu, muzeu a vile Karla Gotta.

Turistická mapa okolí Vyžlovky

Odkaz místa na Mapy.cz zde

 

Zpět